Skip to main content

Yinyoga och träning – den bästa kombon

Det här har ni hört mig säga förut. Yinyogan är ett suveränt komplement till all annan mer fysisk och aktiv träning, som tex löpning, styrketräning, mer dynamiska yoga-former, golf, padel, cykling etc. Yinyogan gör oss mer flexibla, förbättrar rörligheten i kroppen och skapar en balans i kroppen, jämnar ut effekterna av träningen kan man säga, både fysiskt och mentalt: Yin & Yang – vila & aktivitet – svalt & hett.

Vid träning belastar man musklerna och skapar små skador i muskelfibrerna. I vila repareras skadorna och på så vis blir musklerna starkare. Tränar man mycket kan det göra att musklerna blir stela och korta, vilket kan skapa obalanser i kroppen – att vissa muskler blir överansträngda medan andra förblir svaga. I yinyogan sträcker man ut och stimulerar fascian (bindväven), leder och ligament, vilket bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och förbättrad hållning. Den lugna, meditativa delen i yinyogan förbättrar återhämtningen och minskar på stress. Det i sin tur kan minska risken för skador. Man får också en ökad kroppskännedom, vilket kan göra dig mer lyhörd för kroppens signaler i den mer fysiska träningen.

Men, som en del har fått erfara när de kommer till ett yinyogapass direkt från gymmet eller löpturen – det är inte helt optimalt att yinyoga direkt efter ett träningspass. Varför är det så? Jag ska försöka bena ut detta nedan.

En anledning är att man i yinyogan vill fokusera på att försiktigt belasta och sträcka ut fascian (bindväven) i kroppen. Efter fysisk och pulshöjande träning är fascian mer elastisk än vanligt och då minskar den önskade effekten av yinpositionerna.

Det är också nära tillhands att tro att yinyogan är en typ av stretching, då positionerna i yinyogan påminner om dem som man gör när man stretchar. När man stretchar aktiverar man musklerna, medan man i yinyogan vill ha fokus på att slappna av i musklerna för att komma förbi dem och nå djupare in i kroppens strukturer (tex leder, ligament, skelett, nerver och inre organ). Efter träning är musklerna ofta aktiverade och spända, vilket kan göra att det blir svårare att slappna av i dem. Uppvärmda muskler kan också ge en falsk känsla av flexibilitet, vilket kan resultera i kramp under yinyogapasset och också ge en ökad risk att man går för djupt in i positionerna och riskerar att skada sig.

Hård träning aktiverar det sympatiska nervsystemet (”fight or flight, Yang), medan man i yinyogan vill aktivera det parasympatiska nervsystemet (lugn och ro, Yin). Att direkt gå från aktiv träning till yin kan göra det svårare att gå ner i varv och få den avslappnande och rogivande effekten som man vill uppnå.

Så med detta sagt, yinyoga och all annan träning är den bästa kombon. Men för att du ska få ut det mesta av yinyogan är det allra bäst att låta det gå några timmar mellan passen eller utöva yinyoga på en vilodag. Eller, om du bor i närheten, ta en lugn promenad eller cykeltur till Yoga-Lyckan (eller den studio du yinyogar på). Det går finemang, bara du kommer i hyfsat god tid och hinner landa in på mattan en stund och låta kroppen svalna lite innan passet börjar.

Mer yinyoga åt folket <3

Namasté / Jenny